Történelmi sorozat- és filmelemzések

Cinikus Apológia

Cinikus Apológia

Meghalt Ragnar, oda a sorozat – Vikingek

Kisképernyő

2022. január 18. - Cinikus Apológia

A Vikingek c. sorozat 2013-ban indult a History Channel-en, és azonnal belopta magát a nagyközönség szívébe, köszönhetően a Ragnar Lodbrokot alakító Travis Fimmelnek. A sorozat összesen 6 évadot élt meg, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy a színvonal egyenletes volt. Részletesen a Tovább mögött folytatom. (Az írás spoileres!)

vikings-history-channel-season-1.jpg

Elindult Facebook-oldalunk! Ha szeretnél értesülni az új posztokról, kövess minket!

Mivel február 23-án indul a spin-off (Vikingek: Valhalla), mindenképp akartam az anyasorozatról írni.

Kezdjük azzal, ami jó volt a sorozatban! Mindenekelőtt: a zene. A Wardruna muzsikája egyébként is autentikus (vagy legalábbis annak tűnik), és tökéletesen illett a sorozathoz. Erre sosem lehet panaszunk, miközben a szériát nézzük. A körítés is általában jó, szépen fényképezett, de néhol azért kilógott a lóláb. Az is pozitív, hogy valóban telnek az évek. Értsd: egy-egy évad között (de néha egy epizódon belül is) nagyobbat ugrunk az időben, és ez meg is látszik a szereplőkön, nem úgy mint pl. a The Last Kingdom c. sorozat esetében (ott Uhtred Ragnarsson legalább húsz éve huszonöt éves…).

A viking hagyományok és szokások bemutatása talán a legértékesebb aspektusa volt a sorozatnak. A különböző jóslási módok, a vallásuk bemutatása, a halálhoz való viszonyuk; az életmód, a más vallásokhoz való viszonyuk mind-mind pazarul el lett találva (szép magyar nyelven…).

Szerintem a karakterek többségét jól megírták (amennyiben pusztán sorozatos karakterként, és nem történeti alakokként tekintünk rájuk – erről a részéről később szeretnék értekezni). Ragnar, a mindig kiszámíthatatlan, de pimasz harcos, aki nagyobban gondolkodik, mint a többi ember körülötte. Kalandvágyó (mint ahogy az északiakra inkább a kalandvágy jellemző, mint a vérszomj egyébként), és innovatív emberke ő. Rolló bátyja kicsit a háttérbe szorult hozzá képest, de megvannak a saját pillanatai (gondoljunk csak a második, vagy később a negyedik évadbéli cselekedeteire). Lagertha az erős női karakter, végigjárja a saját útját, közben fejlődik. Ja, és az ő esetében megjegyezném, hogy a viking harcosnők alakja legendáriumnak számítottak akkor, amikor a sorozat elindult. Aztán 2017-ben jött a felfedezés, hogy valóban léteztek az angol által shield-maidenként aposztrofált hölgyek.

vikings-tv-show-images-d48724c.jpg

Ragnar és Lagertha - kép a Vikingek c. sorozatból

Aztán ott van Floki, a kissé flúgos hajóács, aki talán a legnagyobb spirituális utazáson vesz részt – megtéve ezt a legérdektelenebb módon (Izland). Vagy Björn, Ragnar legidősebb fia, aki szépen lassan lépeget apja nyomdokaiba, mígnem olyan híressé válik, mint apu. Az első három évadban, és a negyedik első felében gyakorlatilag ők a főszereplők. Michael Hirst eredetileg egy évadot szánt Ragnarnak, utána pedig a nála is jóval híresebb fiaira koncentrált volna, de minden bizonnyal Fimmel játéka volt az, amely keresztülhúzta a számításait, és egészen a negyedik évadig aktív szereplője volt a szériának. Szerintem ez látszik is, mert sorozatbéli halálakor én pl. már sokkal kíváncsibb lettem volna a fiúkra. Megfáradt a karakter.

Tetszett továbbá az is, hogy néha, a történet kedvéért (bár hozzátenném, ez a szál a nagy egészre szinte semmilyen hatást nem gyakorolt) beemeltek legendákat. Ilyen pl. Egbert király (802 – 839), és Ethelwulf (839 – 856) fiának feleségével, Judith-tal való kapcsolata. Azt tartják a legendák ugyanis, hogy Ethelwulf egyik fia (Aethelstan) valójában Egberté, aki Judith szeretője volt. A sorozatban is együtt hálnak.

Tetszett, hogy felhasználták a szagák történeteit is. Így pl. Ragnar két hajóval indul útnak, mielőtt Aella király elfogatja és kígyóverembe veti.

Ami viszont nem tetszett, hogy kényükre-kedvükre játszadoztak a történeti eseményekkel.

Kezdjük magával Ragnarral: nem tudjuk, hogy valós személy volt-e. Több szaga és legenda, vagy krónika említi a nevét, de biztosat nem tudunk. Lehet, hogy volt egy Ragnar Lothbrok/Lodbrok nevű viking harcos, de a róla szóló történetekbe sok mesebeli elemet szőttek (pl. sárkányölés). A történetek nem ismerik Rollót, mint Ragnar testvérét sem – azonban, amikor a vikingek fosztogatták Franciaország partjait, akkor egy Rolló nevű vezető foglalta el a később Normandiának hívott területet (és az ő leszármazottai közül került ki Hódító Vilmos).

Az első viking támadás az angol királyságok ellen a lindisfarne-i kolostornál történt, 793-ban. Mivel Ragnar (ha létezett), valamikor 780 táján születhetett, nem lehetett az, aki véghez vitte ezt a támadást.

vikings_season4_cast_charles.jpg

III. (Együgyű) Károly (898 - 922) a sorozatban

Párizs első, 845-ös ostromát a frank hagyomány Ragnar Lodbrok nevéhez köti, ez természetesen szintén nem egyértelmű. Ha a sorozat valóban a 845-ös ostromot dolgozza fel, akkor nem Együgyű Károly (898 – 922) a király, ha azonban inkább a 885-886-os ostromot vették alapul, akkor meg már Ragnar nem élt (még akkor sem, ha nem 840-ben, hanem 865-ben, tehát a Nagy Pogány Sereg felállásának évében halt meg, melyet ugye azért állítottak fel, hogy megbosszulják Ragnar halálát). A párizsi ostrom tehát sehogy nem stimmel.

A negyedik évad után még azt a kevés kapaszkodót is elhagyja a sorozat, amivel eddig egyébként rendelkezett.

Széphajú Harald (westfoldi királyként: 863 - 872, Norvégia királyaként: 872 – 931) karaktere a sorozatban egy kihagyott ziccer (teszem hozzá, Rangar összes fiára ugyanez vonatkozik). Ő, aki végigdúlta volna Angliát, valóban egyesítette volna Norvégiát (és nem csak úgy ímmel-ámmal, ahogy az történt a sorozatban), meghal egy csatában úgy, hogy 1.: egyébként 81 éves korában halt meg, 2.: ez Nagy Alfréd (871 - 899) uralkodása után, már Aethelstan wessexi király uralkodása (924 – 939) idején történt.

Ha már Britannia: Ethelwulf és Alfréd uralkodása között még a későbbi „Nagy” jelzővel ellátott uralkodó másik három testvére is uralkodott, de róluk nem esik szó.

Aztán lezárásként még egy óriási hibát követtek el, és behozták a Kijevi Ruszt is a történetbe. Az „ős-orosz állam” segítségével akarta Ivár visszaszerezni Kattegatot. Hogy Oleg (879 – 912; aki Rurik rokona/sógora volt) miért vetett volna szemet egy norvég kereskedővárosra, úgy, hogy az ő helyzete sem mindig volt stabil, kérdéses. Fájó továbbá, hogy Oleg fejedelem halálát nem a legendákban ismert halálnemként (ti. azt a jóslatot kapta, hogy kedvenc lova fogja halálát okozni. Ettől persze megrettent, messzire vitette a lovat. Kb. 4 év múlva kérdezett rá, hogy mi van vele, mire jelentették, hogy elpusztult. Amikor elvezették a ló csontvázához, a lábát a koponyára téve azt mondta: „Ettől kellene félnem?”, mire egy mérgeskígyó csapott ki a maradványból, melybe belehalt.) ábrázolták, nem tudni – hiszen Ragnar halálát pl. a szagákban is leírt módon ábrázolták.

v4_20_03112016_jh_27104-e1485982335158-970x545.jpg

A Nagy Pogány Sereg támadásba lendül - kép a sorozatból

További, „költői” kérdéseim még lennének: Björn miért nem dúlta végig Itáliát? Ivár miért nem mehetett el soha Írországba, hogy ott dinasztiát alapíthasson? Ubbe miért ment Amerikába, mikor azt egy másik vikingnek kellene megtennie? Hvitszerkkel miért nem tudtak semmit sem kezdeni – és mindezt nagyon látványosan? Ragnar fiainak tettei helyett miért kellett ezt a testvérháborús megoldást választani?

Összességében tehát az első néhány évadban egy több mint átlagos sorozatot kaptunk. De Ragnar kiírásával mintha valami megtört volna (úgy, hogy szerintem már az a karakter is megfáradt), mind a történet, mind a megvalósítás szempontjából. Azonban a szokásokat, a vallást és életmódot továbbra is többé-kevésbé jól mutatta be (bár az a királynőválasztás már tényleg mindennek a legalja volt a hatodik évadban). Tehát, ha szeretjük az északi kultúrát, az intrikákat, és el tudunk vonatkoztatni attól, hogy a sorozat készítői „lazán” kezelik a történelmet, simán élvezhető – az első négy évad. Utána sajnos számomra menthetetlen.

Elindult Facebook-oldalunk! Ha szeretnél értesülni az új posztokról, kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://cinap.blog.hu/api/trackback/id/tr5916817768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása