Történelmi sorozat- és filmelemzések

Cinikus Apológia

Cinikus Apológia

A maori Jézus - A Feltámadás c. film

Szélesvászon

2022. április 18. - Cinikus Apológia

A bibliai témák filmrevitele az utóbbi években népszerű volt a hollywoodi gyárosok körében. Emlékezzünk csak vissza az Exodusra, vagy a Noéra. Ezek a filmek igencsak felemásra sikeredtek; a mérleg nyelve inkább a "rossz" felé húz. 2016-ban Kevin Reynolds elkészítette a saját, bibliai témájú filmjét, amely a Feltámadás címet kapta.

 Elindult Facebook-oldalunk! Ha szeretnél értesülni az új posztokról, kövess minket!

A film főszereplője Clavius, Pilatus egyik "takarítója", aki a piszkos munkát végzi. Egyik nap, a Golgotán három embert feszítenek meg. Miután megölik, a tribunus elrendeli, hogy hadd temesse el a családja. Kiderül róla, hogy ő "az" a názáreti, aki oly' sok fejtörést okozott a jeruzsálemi helytartónak. Ráadásul azt beszélik, hogy harmadnapra feltámad majd - így egy nagy kősírba zárják a testet, amit egy óriási kővel zárnak le, lekötik, stb. A farizeusok tartanak attól, hogy az irányítás (ti. a vallási élet irányítása) kicsúszik a kezükből, a rómaiak pedig felkeléstől tartanak - jogosan. Clavius ezért két emberrel őrizteti a sírt - harmadnapra azonban a test eltűnik. E probléma köré épül a film sztorija.

Clavius feladata, hogy mindenképpen kerítse elő a testet. A film első fele éppen ezért, nekem tetszett. Egy laikus szemén keresztül ismerkedünk a helyzettel. Kihallgatások, bibliai cameokkal pakolták tele ezt a részt. Megismerkedünk az apostolokkal - és magával Jézussal is. Nagyon tetszett, hogy végre konkrétan kimondják, hogy Mária Magdolna mivel is kereste a kenyerét - az egyik legősibb mesterséggel. Az egyetlen megmosolyogtató jelenet is hozzá köthető, amikor is Clavius megkérdezi az embereit, hogy ki ismeri Mária Magdolnát - és mind jelentkezik. Az is tetszett, ahogy folyamatosan szembesül a tribunus azzal, hogy Jézus milyen hatással is volt az emberekre, a híveire. Egyre több és több információt szerez Jézusról, a kihallgatások során.

A feltámadás körülményei, és az a 40 nap, amit Jézus még itt tölt, legalább hűek a Bibliához. Azok sorrendje rendben van, és tetszett, hogy aminek Clavius nem szemtanúja, azt pl. a kihallgatásokon keresztül tudjuk csak meg mi, nézők is.

Tetszett még, hogy a legio, amelyben Clavius szolgált, a X. LEG. Fretensis ekkoriban valóban Iudeában állomásozott, és a jelképe egy vadkan volt. Ami nem tetszett ezzel kapcsolatban: a gladiust megint a bal oldalon viselik a szerencsétlenek...

A film második felével már voltak gondjaim. Ahogy Clavius találkozik Jézussal, érthetően letaglózza. Aztán, hogy válaszokat kapjon, követi az apostolokat Galileába, ahol állítólag újra találkozhatnak vele. Ez egy road-movie, kicsit menekülgetnek, meg elbújnak a rómaiak elől, szép tájakon sétálnak, közben pedig sajnos frázisokat puffogtatnak. Gyakorlatilag, ha egy olyan ember nézi, aki semmit - de tényleg semmit - nem tud a keresztény vallásról, az ebből a filmből sem tanulna sokat. A  vallás mögöttes filozófiájából semmit nem mutat a film. Néha bedobnak idézeteket ("adjátok meg a császárnak, ami a császáré"), vagy mesélnek, hogy Jézus biztos nem haragudna rá, amiért megölette őt Clavius. Az egyetlen dolog, ami megjelenik az az, hogy legyen hited. Ennyi. Gyakorlatilag ez Jézus személyi kultusza, mindenféle filozófiai adalék nélkül. Claviust nem a vallás fogja meg, hanem Jézus személye - és csak azért, mert csodákat tett, amiket persze lát is a római. Ezt kicsit bosszantónak tartom.

A színészekkel alapvetően nem volt gond. Nyilván a legtöbbet Joseph Fines-t látjuk, és ő hozta a kötelezőt. A mellékszereplők már halványabbak. Egyet lehet csak kiemelni, Tom Feltont, az ő jelenléte legalább érzékelhető volt. Azonban mind a 11 (ugye Júdás kiszavazta magát) apostol halvány. Sajnos a Jézust alakító Cliff Curtis (a Fear the Walking Dead Travis-e) sem emelkedik ki, egyszerűen nem volt karizmája. Annyi előnye van, hogy legalább kb. úgy nézett ki, ahogy a valóságban is kinézhetett (azt leszámítva persze, hogy Curtis maori származású, de ez legyen a legkisebb gondunk).

Összességében ez igencsak semmilyen film. Az első fele teljesen jó, az izgalmas volt. A második fele meg, hát... hagyjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://cinap.blog.hu/api/trackback/id/tr1817810439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása