Történelmi sorozat- és filmelemzések

Cinikus Apológia

Cinikus Apológia

Kihagyott ziccer - Az Hernán c. sorozat

Kisképernyő

2022. február 01. - Cinikus Apológia

Hernán Cortés neve szerintem szinte mindenki számára ismert. Ő volt az, aki konkvisztádorai élén meghódította a mai Mexikó területét. Ahol most Mexikóváros áll, régen egy tó közepén egy hatalmas, kb. kétszázezer főnyi lakossággal rendelkező azték város, Tenochtitlan állt. Mai sorozatunk a város meghódításának történetét eleveníti meg. A szériának egyelőre egy évada került képernyőre. A második évad debütálásának időpontját a város elestének 500. évfordulójára, tehát 2021. augusztus 13-ra tervezték, ez azonban nem jött össze. Nem találtam információt sem arról, hogy elkaszálták, sem arról, hogy elkezdték volna a második évad forgatását. Tehát gyakorlatilag él is, meg nem is. Schrödinger imádná. (Az írás "spoileres" lehet a fogalom többféle értelmezése miatt.)

Elindult Facebook-oldalunk! Ha szeretnél értesülni az új posztokról, kövess minket!

A sztori két szálon fut. Az egyik szál a Veracruzba érkezéstől Tenochtitlan első „elfoglalásáig” (a szó szigorú értelmében ez nem történik, nem ostromolják meg a várost, csupán túszokat ejtenek) tartó időszakot meséli el, a másik (a „jelen” szála) pedig a város ostromát mutatja be. Azt, amelynek végén a spanyoloknak (és különféle prekolumbián szövetségeseik – itt a tlaxcalák vannak megnevezve) menekülésével zárul.

Kezdjük a pozitívumokkal. Sajnos a mérleg nyelve nem feltétlen erre az oldalra billen. Cortés ábrázolása (ti. hogy karizmatikus,  jó szónok, és jó harcos) jól sikerült. Több karaktert (és ezáltal történelmi személyt) is jobban megismerhetünk. Ilyen Bernál, Cortés történetírója (sajnos műve sem magyarul, sem angolul nem elérhető, spanyolul meg sajnos nem tudok), vagy La Malinche (a keresztségben a Marina nevet kapta, eredeti nevét nem ismerjük), Cortés tolmácsa. Egyébként Cortés és Marina kapcsolata került a középpontba (ti. 2 gyereket is szült a későbbi alkirálynak). A szerkezet azon része, hogy minden epizódban más karakter kapja a főszerepet, egész jól működik, bár közel sem tökéletes. Pont emiatt ugyanis csak kettőt ismerünk meg közülük igazán (Cortés és Marina).

Marina és Cortés - az Hernán c. sorozat

További pozitívum a Tenochtitlanba vezető út ábrázolása: a spanyolok sorra járják a különböző, egyébként II. Moctezuma (vagy helytelenül Montezuma) uralma alatt sínylődő civilizációkat, szövetségeseket keresve. Nekem tetszett a tlaxcalák és a konkvisztádorok közötti csatajelenet (mind az egy) is. A konkvisztádorok fegyverei és páncéljai teljesen jók, ahogy az aztékok felszerelése is rendben volt. Illetve Cortés az uralkodóval (V. Károly) folytatott viszonya (értsd: ő úgy gondolta, hogy magasabb cél vezérli hódításait, és a császár számára szerez földeket, így az arany egy részét is hazaküldte volna). De a kereszténység más vallásokhoz való viszonya is jól ábrázolva jelenik meg. A párbeszédek európai és közép-amerikai között jól sikerültek. Nekem tetszett a fogalomhasználat, mellyel mindkét fél igyekezett megértetni a másikkal céljait, vagy származását. Tetszett továbbá, hogy Moctezuma halálát pl. a spanyolok jelentéseire alapozva „koreografálták meg”.

A cholulai mészárlás megjelenítése, bár Cortés visszaemlékezésén alapszik, mely szerint az ottani nemesség csapdát akart állítani nekik, mégis, mivel Bernál szemén keresztül látjuk az eseményeket, sokkal összetettebb problémává nő. Itt ugyanis kérdés, hogy valóban igazat állít a konkvisztádor, vagy csak a tlaxcala szövetségeseinek akart kedvezni?

Most jöjjenek a negatívumok…

A két szálon futó események miatt egyik szálat sem sikerült megfelelően kifejteni, egyes karakterek motivációi az egyszeri néző számára érthetetlenek lehetnek. Nem tudjuk meg például, hogy Cortés miért jött el Kubából. A spanyolok teljesen eldobják az agyukat attól, hogy az aztékok embert áldoznak, miközben ezzel teljesen tisztában voltak, ha más nem, Alvarado mindenképp, aki harcolt már más prekolumbián civilizációk képviselőivel Kubában, akik közt szintén nagy divatja volt az emberáldozatnak.

Nem tudjuk meg, Cortés miért jött el Kubából, miért üldözik őt a kormányzó emberei. (Ennek oka a Velazquez kormányzóval való elmérgesedett viszonyból fakadt, ugyanis Cortés „fűzögette” a kormányzó sógornőjét, de nem volt hajlandó elvenni feleségül.) Moctezuma nagyságából semmit nem látunk, a városok, és különösen Tenochtitlan képernyőre vitelén nem nagyon látszik a beleölt pénz. A fehérek megjelenése nem igazán lepi meg az aztékokat, ahogy a lovaktól sem nagyon lett tele az ágyékkötőjük, illetve csak utalások szintjén kap szerepet az, hogy nem láttak még sem lovat, sem lovast.

Két világ: II. Moctezuma és a hódítók találkozása - kép a sorozatból

Amiatt, hogy a kubai kormányzóval való viszonyt sem mutatják be, így azt sem értjük, Cortésnek miért kell spanyolokat ölni (Panfilo de Narváez 1100 fős expedíciójáról van szó, akiket Velazquez küldött). Emellett sajnos Marina motivációit sem értjük. Hiszen gyakorlatilag ő jelentkezik (itt) arra, hogy gazdája adja őt ajándékba az idegeneknek. Miért? Úgy tűnik, az átkokat, vagy jóslatokat szeretik az írók, mert a sorozatban Marina kap jóslatot arra, hogy ő lesz Tenochtitlan végzete.

A menekülés lehetett volna a katarktikus pontja az évadnak, mégis, mintha kihagyott ziccer lenne. Nem volt kellően izgalmas, sem drámai (bár azért kicsit izgultam Marináért, mert jó írói döntés lett volna kiírni őt, hogy afféle bosszúhadjáratként lehessen ábrázolni a második évadot, tudva ezt úgy, hogy még nem szült, pedig fog), inkább olyan semmilyen volt.

Összességében, ez a sztori mozgóképre kívánkozott, ez tény. A két civilizáció közötti (békés) érintkezések a sorozat jól sikerült részei közé tartoznak. Alapvetően nem rugaszkodik el nagyon a valós történésektől, viszont kissé elnagyoltan meséli el azokat. Mivel a karakterek (sajnos a főszereplőről sem) előéletéről semmit nem tudunk, egyes döntéseik nem, vagy nehezen megérthetők. Elképzelhetőnek tartom, hogy a készítők megelőlegeztek a nézőknek némi előismeretet – ha ebben igazam van, akkor nagyon rosszul döntöttek. Alapvetően, egyszer meg lehet nézni. Nem szörnyű, de a kihagyott lehetőségek miatt nem is váltja meg a világot. De, aki várta Spielberg és Javier Bardem azonos témában soha el nem készülő minisorozatát, vagy van némi előismerete a témában, annak ajánlom megnézni, ha éppen nem tudja, mi elé üljön le.

A bejegyzés trackback címe:

https://cinap.blog.hu/api/trackback/id/tr1117054102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása